Levenskunst is de sleutel tot geluk. Anselm Grün laat in dit boek zien dat levenskunst te leren is en samengaat met vreugde en zin. Wie levenslust en levenskunst toelaat, staat open voor de talrijke plezierige verrassingen van het leven en laat zijn zorgen gemakkelijker los. Dit boek geeft de lezer aanwijzingen en richtlijnen om zich levenskunst eigen te maken. Voor wie goed voor zichzelf zorgt, ligt geluk binnen handbereik.
Burn-out, dodelijk vermoeid, innerlijk leeg - zo voelen veel gestreste en overbelaste mensen zich. Volgens Anselm Grün raken mensen in zo'n toestand doordat ze putten uit troebele bronnen. Ze worden gedreven door eerzucht, willen zich bewijzen, zijn perfectionistisch. Die bronnen geven geen spirituele energie, maar zuigen je leeg. Waaruit kun je dan wel kracht putten zonder uitgeput te raken? Volgens de auteur zijn er in ieders leven ook heldere bronnen, die reinigen, verfrissen en vruchtbaar zijn. Het zijn hulpbronnen die al in je kindertijd aanwezig waren. Naar deze bronnen wijst Grün de weg.
Leven is nu: de kunst van het ouder worden. Ouder worden we allemaal. Maar weten hoe je op een goede wijze ouder wordt, is een van de moeilijkste hoofdstukken uit het boek van de levenskunst. Lichaam en ziel zijn belangrijk. Maar ook relaties, zingevingsvragen en de manier waarop we met de tijd omgaan. Met de blik gericht op de ouderdom worden de vragen die voor het gehele leven gelden, scherper geformuleerd. Leven is nu. En wij leven ten slotte niet om jong te blijven, maar om oud te worden.
Het vergt ware levenskunst om de juiste maat te vinden en te houden in het leven. In de praktijk van elke dag blijkt het niet gemakkelijk om maat te houden. De schandalen rond torenhoge bonussen voor managers zijn slechts het topje van de ijsberg. Ook in het dagelijkse leven verbruiken we de natuurlijke bronnen, plunderen de natuur en putten ook ons zelf uit. Hoe vinden we de juiste maat, de juiste balans? Hierbij gaat het om duurzaamheid, ons consumptiepatroon, ons zelfbeeld, onze lichamelijke en geestelijke gezondheid, onze kijk op onze naasten, om aandacht. Anselm Grün bekijkt al deze facetten van een leven in balans, legt verbanden en geeft richting om een weg te vinden naar een meer tevreden leven in de juiste maat. Goed voor ons, voor onze naasten en onze aarde.
In Voluit leven neemt Anselm Grün je mee naar de ziel, waar zich een stiltecentrum bevindt in de hectiek van alledag. Het zwaartepunt van je leven ligt niet in uiterlijke zekerheden, en ook niet in andere mensen. In je eigen innerlijk vindt je leven de rust en de wijsheid. Daar spreekt God tot ieder mens een woord dat hem of haar voluit doet leven. Voluit leven is een dagboek, met maandthema's: tot rust komen, vertrouwen bij verandering, loslaten, zintuiglijk leven, schoonheid ervaren, aandacht geven, genieten, worstelen, kind worden.
Rituelen geven het leven structuur, diepgang en kleur. Ze stellen je in staat zelf te leven in plaats van geleefd te worden. In dit boek beschrijft Anselm Grün 50 rituelen die verdieping aan je leven geven. Hij inspireert om eigen en geheel persoonlijke rituelen te ontwikkelen. Rituelen die je ruimte verschaffen om te midden van dagelijkse verplichtingen en stresssituaties op adem te komen en te genieten van de vrije tijd voor jezelf.
Waar heb ik dit aan verdiend? Die vraag stellen mensen zichzelf wanneer zij worden geconfronteerd met ziekten, dood of zelfs natuurrampen. Maar ook het verdriet van alledag, zoals het stuklopen van je relatie of het verlies van je werk, doet veel mensen wanhopig 'Waarom treft dat mij?' uitroepen. Ze vinden geen antwoord op de vraag hoe een barmhartige God dit onbarmhartige leed kan toelaten. Anselm Grün laat in dit boek juist deze vragen toe en beschrijft hoe je kunt omgaan met concrete ervaringen van leed en verdriet. Hij laat zien hoe je leed kunt aanvaarden en kunt leren begrijpen.
Gevoelens als bron van levenskracht, energie en levensvreugde. Emoties bepalen ons denken en doen en beïnvloeden onze beslissingen in belangrijke mate. Emoties zijn echter ook een bron van kracht en voorwaarde voor een echte ontmoeting met de ander. In dit boek laat Anselm Grün op inspirerende wijze zien hoe heel verschillende gevoelens ons levenskracht, energie en levensvreugde kunnen geven. Van angst tot eenzaamheid, van onverschilligheid tot hoop, van verdriet tot vertrouwen, Anselm Grün bespreekt op zijn unieke en persoonlijke wijze 48 emoties en laat zien hoe je ze tot een bron van kracht kunt laten zijn, voor jezelf en anderen.
'De kunst van het alleen-zijn' van Anselm Grün is voor iedereen die het moeilijk vindt om alleen te zijn. Want wie alleen kan zijn, is nooit meer eenzaam. Alleen-zijn wordt meestal als negatief ervaren, maar Anselm Grün wijst op de tegenkant: het kan je veel opleveren. Alleen-zijn is niet hetzelfde als vereenzaming of isolement. Angst om alleen te zijn is dan ook niet nodig, volgens Grün. Door te mediteren, te wandelen of simpelweg een tijdje helemaal niets te doen, onderbreekt stilte het levensritme. Zo vormt alleen-zijn een vruchtbare bodem voor zelfontplooiing en spirituele groei.
Veel mensen denken dat ze niet genoeg kracht hebben om persoonlijke crises te overwinnen. In de christelijke traditie wordt in crisissituaties en voor belangrijke beslissingen van oudsher de Geest van God aangeroepen. Men vertrouwde erop dat de Heilige Geest de mens de wegen wijst en kracht schenkt om alle mogelijke situaties in het leven aan te kunnen. Met behulp van Gods geest kun je je innerlijke kracht hervinden en nieuwe energie voor de toekomst opdoen. Anselm Grün laat in dit boek zien hoe je in tijden van onzekerheid je angsten kunt overwinnen en nieuwe innerlijke kracht kunt opdoen. Vertrouw op je kracht is een hart onder de riem: je kunt elke crisis aan!
Een gevoel van intense vermoeidheid, lusteloosheid of berusting. Kennen we dat niet allemaal? Wanneer je teleurstelling of onmacht ervaart. Wanneer jouw weg niet naar het gewenste doel leidde. Of als je het idee hebt dat niets in je leven meer lukt. Op enig moment slaat dan de uitputting toe en lijkt je levenslust verdwenen. Maar vermoeidheid kan je ook iets goeds brengen. Het is een kans om het leven te overdenken: Wat wil ik in het leven? Wat verwacht ik van anderen, van familieleden, mijn partner, collega’s, vrienden? Wat verwacht ik van mezelf? Waar vaar ik wel bij? Anselm Grün laat in dit boek zien hoe je met vermoeidheid en teleurstelling om kunt gaan en hoe je het als mogelijkheid kunt zien om jezelf te hervinden en nieuwe levenslust op te doen.
Leven met hart en ziel. Het klinkt eenvoudig. Maar hoe doe je dat terwijl de wereld om je heen steeds gecompliceerder wordt? Anselm Grün's antwoord is: hang niet aan uiterlijkheden, laat je niet bepalen door vreemde doelen, leef vrij en authentiek, vind je eigen ritme en sta open voor wat er hier en nu is. In dit boek geeft Anselm Grün handreikingen hiertoe. Hij volgt de loop van het jaar en de seizoenen (alle maanden van het jaar), de verschillende levensfasen (van jeugd tot aan de ouderdom) en de jaarfeesten (van advent tot kerst, van vasten en Pasen tot Allerheiligen en Allerzielen) en benadrukt bij alle gelegenheden de diepere symboliek en de mogelijke rituelen voor je dagelijkse leven. In dit prachtige en complete boek onthult Anselm Grün de mogelijkheden om naar je ware aard te leven.
Het leven wordt steeds ingewikkelder. Van alle kanten staan mensen onder druk - in het werk, maar ook in het privéleven, binnen het gezin en in relaties. Het besef je leven niet in de hand te hebben, kan pijnlijk zijn: Crises en plotselinge gebeurtenissen kunnen je steeds opnieuw van slag brengen. Wat is er dan nog werkelijk van belang? Hoe kunnen we verder, hoe lossen we conflicten op? De problemen waarmee we in het leven worden geconfronteerd bepalen in belangrijke mate wie we zijn. In dit boek geeft Anselm Grün op zijn geheel unieke wijze antwoord op levensvragen.
Hoe gaan wij met onze medemensen om? In dit boek geeft Anselm Grün een spirituele benadering van de zeven werken van barmhartigheid voor de wereld en de mensen van vandaag. Leven met compassie is een pleidooi voor een leven waarin je voor je medemens klaar staat. Een opstelling die ook voor jezelf heilzaam is, die innerlijke rust en vrede geeft. Leven met compassie: een boek dat moed geeft voor vastberadenheid, openheid en solidariteit met en onder de mensen. Juist nu.
Of we werkelijk gelukkig worden hangt van onszelf af Is leven dus een kunst en kun je die leren? Anselm Grün antwoordt volmondig ja op die vraag. Grün heeft ontdekt dat druk en dwang niets opleveren. Wie zichzelf en het leven overvraagt, staat zichzelf in de weg. Maar wie goed met zichzelf omgaat, is al op de goede weg. Waar komt het dan op aan? Werk aan je zwakheden, maar raak er niet door geobsedeerd. Laat ze los; heb geduld met jezelf en anderen. Alleen wie barmhartig voor zichzelf is, kan goed zijn - voor zichzelf en anderen. Levenskunst is ook: doen wat lichaam en ziel goeddoet. Wees wie je bent - maar cirkel niet steeds om je. eigen ego. Beeld je niets in en neem jezelf niet zo bloedserieus. Weer anders gezegd: het is de kunst je diep, met het leven in te laten, en je iedere dag te laten verassen.
'Vergeet niet te leven'is een pleidooi van Anselm Grün: durf risico's te nemen en verken het onbekende. Dit zegt hij tegen mensen die het gevoel hebben dat het leven aan hen voorbijgaat. Jonge mensen, die bang zijn om fouten te maken, of oudere mensen, die zeggen nooit écht te hebben geleefd. Vaak zitten zij vol schuldgevoelens en bitterheid. Wanneer we leren te vertrouwen op onze gevoelens en wensen, kunnen we het leven ten volle leven en ontdekken waartoe we in staat zijn. In 'Vergeet niet te leven' biedt Grün tools en inspiratie om het maximale uit het leven te halen.
Anselm Grün begeleidt veel mensen met een burn-out. In zijn nieuwste boek 'Stress en burn-out voorkomen' laat hij zien hoe eenvoudige rituelen en verbeeldingskracht stress verminderen, en het herstel na een burn-out bespoedigen. Grün wijst de weg naar bronnen van innerlijke kracht. daaruit puttend kan een overbelast mens weer in een flow komen. De energie gaat stromen, effectiviteit neemt toe en werkplezier komt weer binnen handbereik.
* De beschrijvingen zijn grotendeels afkomstig van www.bol.com
PS: Een aantal van deze boeken heb ik persoonlijk (nog) niet gelezen, maar lijken me een interessante aanvulling op de Ruimtewijzer.
Kijk voor meer inspirerende boekentips op de pagina Boeiende Boeken!