Hét boek voor deze tijd! In dit boek signaleert en beschrijft Carl Honoré de grote lifestyle revolution van dit moment. Slow is overal. Slow past prima in een druk leven. Het benadrukt de kwaliteit van het moment: van een lekkere maaltijd, een wandeling door de stad, een avond met je geliefde of juist een uurtje alleen met een boek. Op zulke momenten doe je extra energie op. Het gaat om díe dingen die het leven bijzonder maken - soms klein, soms groot, maar altijd echt en intens. Carl Honoré duikt in de wereld van Slow en schrijft scherp en humoristisch over zijn ervaringen en leermomenten. Het resultaat is Slow, hét boek voor deze tijd. Slow leert je opnieuw van het leven te genieten en is bovendien heerlijk om te lezen!
Onthaasten is geschreven voor al die mensen die niet meer het gevoel willen hebben geleefd te worden door agenda's, horloges en schema's. Stephan Rechtschaffen leert mensen tijd te nemen voor zichzelf - en dat gaat verder dan alleen het zo efficiënt mogelijk benutten van tijd. Bij hem draait het om het werkelijk beleven en genieten van elk moment. Door middel van concrete en herkenbare voorbeelden biedt Stephan Rechtschaffen een nieuwe, stimulerende en uitdagende kijk op de manier waarop wij met tijd omgaan.
Onthaasten betekent dat je je niet gek laat maken, noch door jezelf noch door anderen. Onthaasten is een levenskunstig en levenslustig alternatief voor onze slopende, overactieve levensstijl. Een grappig boekje in klein formaat met als onderwerp of thema het voorkomen van van burn-out en stress.
De Tao van de tijd sluit aan bij de huidige theorie van timemanagement. Het richt zich op de vraag: Wat wil ik doen in mijn leven, gezien de beperkte tijd? De auteurs benaderen time-managent vanuit twee verschillende invalshoeken: Diana Hunt kiest de meer filosofische benadering en Pam Hait is de stem uit de praktijk. Samen ontwikkelden ze een waardevol en werkbaar programma waarbij de filosofische basis een praktische uitwerking krijgt. De Tao van de tijd biedt aanwijzingen voor 'onthaasten', gebaseerd op de lessen van Lao Tse, in zijn Tao Te Tjing. Ontspanning, vertrouwen in intuïtie, bewustzijn van natuurlijke ritmes en harmonie met de omgeving vormen de kernpunten.
Druk, druk, druk helpt je om zelfstandig, zonder hulp van buitenaf, meer grip op je eigen vitaliteit te krijgen, zodat je ernstiger gevolgen als een burn-out of bore-out voorkomt. Stress verminderen In heldere, toegankelijke taal biedt dit boek je een praktische vijfsporenaanpak om spanningsverschijnselen te voorkomen of te verminderen. Je leert de irrationele, stressverhogende gedachten die je hebt om te buigen naar reële gedachten die minder heftige emoties losmaken. Hierdoor voorkom je stress en geniet je meer van je leven!
Meer werk doen in minder uren, tijd vinden voor familie, sport, hobby's en daarbij een ontspannen levensgevoel hebben. Hoe je vat kunt krijgen op jezelf en daarmee op de tijd van werken en leven, wordt helder en praktisch uiteengezet in 10 hoofdstukken. Verhelderende schema's, vele opdrachten, handige invullijsten, checklists in de tekst, en een literatuurlijst achterin, bieden veel mogelijkheden voor verbetering van werken en leven.
Als ik ga werken voel ik me schuldig, is een werkboek. Talloze vragenlijsten, schema's en concrete voorbeelden stellen je in staat om tot een goed zelfbeeld te komen, negatieve gedachtenpatronen te doorbreken en positieve actieplannen te ontwikkelen. Het laat zien hoe je je kind stimuleert tot een meer coöperatieve en minder afhankelijke instelling. En het helpt je een objectieve kijk te krijgen op jouw carrièremogelijkheden, nu en in de toekomst.
Een studie over het begrip 'tijd' als economische factor bij de keuzes die we - zouden - moeten maken ten aanzien van de diverse activiteiten die - al dan niet - noodzakelijkerwijs samenhangen met de diverse aspecten waaruit ons priveleven is opgebouwd. Denise Hulst heeft talloze praktische tips om je tijd thuis beter in te delen. Met speciale aandacht voor het digitale huishouden. Keuzes maken, opruimen, plannen, routines inbouwen, taken verdelen. Zo creëer je rust en krijg je tijd om dingen te doen die je graag wilt doen.
Ook in dit nieuwe boek gaat het erom de lezer te leren een gevoel van innerlijke rust te bereiken, te bewaren en te benutten. Stap voor stap begeleidt Paul Wilson de lezer in dit proces, waarbij het gaat om bewustwording, het maken van keuzes en het gebruik van mentale kracht. Centraal bij dit alles staat het bereiken van een toestand van diepe rust, waaruit de betrokkene kracht kan putten voor ongekende prestaties en unieke ervaringen. Het boek bevat veel oefeningen, checklists, tips en praktische raadgevingen, maar ook adviezen over levenswijze en voeding.
Effectief tijdbeheer biedt u handvatten om uw tijd effectief en efficiënt te gebruiken. Het helpt u om goed georganiseerd, flexibel en ontspannen in het leven te staan. Er wordt aandacht besteed aan onthaasten, aan de psychologie van geluk en aan authentiek individualisme, waarbij de dialoog met anderen een belangrijke rol speelt. Natuurlijk vindt u ook veel praktische tips voor het in goede banen leiden van e-mail en andere tijdverslinders bij de organisatie van uw werk.
Getting things done is de sleutel tot prettig en efficiënt werken zonder stress. Laat dingen niet liggen tot uw inbakje een onoverzichtelijke hoop papieren is en uw hoofd vol zaken zit die u niet mag vergeten, maar regel ze nu! David Allen laat in dit boek zien hoe u uw privéleven en werk met eenvoudige hulpmiddelen zo kunt organiseren, dat in één oogopslag duidelijk wordt wat u waar en wanneer kunt doen. Zo beslist u altijd gemakkelijk wat op dat moment de nuttigste tijdsbesteding is.
Covey raakt in dit boek de kern van de problematiek waar velen in hun leven mee worstelen. Ze vragen zich af of er wel voldoende evenwicht is tussen werk en privéleven, of ze niet geleefd worden door principes van efficiëntie en resultaten in plaats van prioriteiten die ze zelf stellen. Activiteiten die uitgesteld worden, komen dichter bij het moment dat ze gereed zouden moeten zijn en worden daardoor urgent. Echter, vanuit de innerlijke behoeften van een persoon, zowel fysiek, mentaal, sociaal als spiritueel, is het maar de vraag of de urgente activiteit ook belangrijk is. Door goede prioriteiten te stellen, kan iemand komen tot persoonlijk leiderschap en meer voldoening over resultaten.
Ons leven zit vol met uitspraken als: geen tijd, als ik tijd voor je kan vinden, tijd winnen, tijd verliezen en time is money. En intussen stroomt het leven door al dat gejakker als los zand door onze handen. Het kan ook anders! We kunnen bijvoorbeeld minder gaan werken; ons leven vereenvoudigen (meer met minder); ons werk beter organiseren; selectief zijn in het opnemen van informatie; vertraging respecteren; de 'tijdmeter' uit ons leven bannen. Meer op het innerlijke vlak kunnen we de dingen met liefde doen; leven in het NU; we zijn al compleet; leren om niets te doen; momenten van innerlijke rust cre n; leren houden van onszelf.
Druk, druk, druk. Het is een veel gehoorde klacht binnen onze samenleving, die in de greep is van een globaliserende wereld en de 24-uurs economie. Onder deze druk is het beheer van tijd een moeilijke en stressvolle situatie geworden. Een boek voor iedere economische huishouding, daar waar twee of meer mensen een relatie of gezin vormen.
Een praktisch en inspirerend boek voor alle vrouwen die zich afgedraaid of afgestompt voelen. Die verlangens naar rust, dromen, luisteren, een potje janken, een feestje, of alleen maar naar 'even niets hoeven'. Kortom: voor al die vrouwen die er aan toe zijn om voor even de dagelijkse beslommeringen de rug toe te keren en zichzelf weer te ontmoeten. Jennifer Louden, de pionier van het vrouwelijk welzijn, leert in tijd voor jezelf hoe men een eigentijdse retraite kan organiseren, ervan genieten én profiteren.
De plaats die wij mensen innemen in de enorme kosmos kan soms ronduit onbeduidend aanvoelen. Daarom proberen we er iets van te begrijpen en onze plaats daarin te duiden. Dit is een vrij technisch boek over het begrip tijd.
Laat dingen niet liggen tot uw in-bakje een onoverzichtelijke hoop papieren is en uw hoofd vol zaken zit die u niet mag vergeten. Doe het nu! David Allen laat in dit boek zien hoe u uw zakelijk- en privé-leven met eenvoudige hulpmiddelen kunt organiseren, op zo'n manier dat in één oogopslag duidelijk is wat u waar en wanneer kunt doen.
Uitgangspunt in dit boek is dat u door efficiënter werken meer bereikt dan met overwerken of vaker vergaderen. De auteurs helpen u met handige tips deze uitdaging aan te gaan. U leert een maximaal resultaat te behalen met een minimum aan inspanning. In uw eigen tijd en tempo maakt u zich vaardigheden eigen op het gebied van timemanagement, verbale en non-verbale communicatie, conflicthantering, vergadertechnieken en groepsgedrag. De opdrachten en ruimte voor aantekeningen maken dit boek persoonlijk: u levert immers zelf een bijdrage aan de inhoud.
Heb je het idee dat je tijd tekort komt? Als je deze vraag met ja kunt beantwoorden en je wilt efficiënter, effectiever en productiever worden, lees dan dit boek. Jeffrey J. Mayer doet je honderden tijdbesparende tips, ideeën, technieken en strategieën aan de hand waarmee je op zijn minst een uur per dag uitspaart. Zijn no-nonsense aanpak voor tijdmanagement zorgt ervoor dat je gestructureerd werkt, productiever wordt en op tijd thuis bent voor het avondeten.
Dit boek wil een praktische gids zijn, op weg naar een beter beheer van onze kostbare tijd. U ontdekt waar in uw situatie het tijdslek zit en hoe u dat kunt dichten. Naast vele praktische adviezen, wordt ook ingegaan op de vraag waarom tips alleen vaak onvoldoende zijn. Wat heeft effectief tijdsbeheer met uzelf te maken? Hoe wordt u gehinderd door perfectionisme, chaoticisme en subassertiviteit?
Tijd. De een heeft er te veel van, een ander te weinig. Cursussen timemanagement leren ons hoe we zo veel mogelijk kunnen doen in zo weinig mogelijk tijd. In Beter omgaan met je tijd gaat Karine Vandekerckhove uit van een ander perspectief. Zij leert ons hoe we de hoeveelheid tijd die we ter beschikking hebben zo zinvol en kwalitatief mogelijk kunnen invullen. Het boek is een stap-voor-stapgids voor wie even de tijd neemt om te onthaasten of dringend nood heeft aan meer perspectief en kwaliteit in het eigen leven. Met duidelijke vragen, vele oefeningen en handige invulschema's.
Aandacht is het toverwoord van onze tijd. Aandacht geeft rust in een snel leven. Het helpt om in het hier en nu te blijven. Aandacht verbindt mensen met elkaar en hun omgeving. Maar wie kan nog aandacht geven en aandachtig leven in onze jachtige 24-uurs maatschappij, met een toenemende individualisering en een overvloed aan prikkels? Aandachtsschaarste is het resultaat. Hoe is dat ontstaan, wat zijn de gevolgen en hoe leren we er anders mee om te gaan?
Geen tijd hebben – dat is een van de fundamentele ervaringen van onze tijd. In dit veelgeprezen en intussen ook veelgelezen boek neemt Joke J. Hermsen dit verschijnsel kritisch onder de loep. Vanuit het gedachtegoed van denkers als Henri Bergson, Ernst Bloch en Peter Sloterdijk ontwikkelt zij een nieuwe visie op het fenomeen tijd, waarin zij een onderscheid aanbrengt tussen kloktijd en innerlijke tijd. Zij verkent het belang van rust, verveling, aandacht en wachten; ervaringen die sinds de Oudheid als belangrijke voorwaarden voor het denken en de creativiteit werden beschouwd, maar in het huidige economische tijdsgewricht nog weinig waardering krijgen.
Waarom zijn momenten van intens geluk altijd zo kort en vluchtig? Hoe kunnen we in deze hectische tijden bewuster met onze tijd omgaan? Stefan Klein leert ons onze tijd beter te gebruiken en meer te genieten van de momenten waaruit ons leven bestaat. Stefan Klein neemt de lezer mee op een ongewone reis door ons bewustzijn. Hij laat zien dat de ervaring van tijd een van de verbluffendste prestaties is van onze geest, waarbij vrijwel alle hersenfuncties op ingenieuze wijze samenwerken: lichamelijke gevoelens en de zintuigen, emoties en zelfbewustzijn, de herinnering en het vermogen toekomstplannen te maken.
Waarom zitten er 365 dagen in een jaar? Of 60 minuten in een uur? Is het mogelijk om in de tijd te reizen? Waarom wil iemand een triljoenste van een seconde kunnen meten? En hoe zijn ruimte en tijd met elkaar verbonden? Je kunt het niet zien, voelen of ruiken, maar het beheerst ons leven en alles om ons heen. Het kan met verbazingwekkende precisie worden gemeten, maar varieert ook van plek tot plek en wordt langzamer naarmate je hoger komt. Als we snel genoeg konden reizen zou het helemaal stoppen en misschien zelfs wel teruggaan...
De markante rol van de objectieve tijdsmeting in onze cultuur (klok) kan doen vergeten dat tijd op de eerste plaats een existentiele conditie is en in die zin sterk betrokken op en bepaald is door subjectieve beleving. Deze beleving concentreert zich in het bewust zijn van de tijdelijkheid van het eigen bestaan; dit bewustzijn heeft intense maar niet altijd doorziene effecten op de feitelijke omgang met tijd. Hier stelt zich de ethische vraag: zijn er ethische richtlijnen om die omgang te orienteren en te verbinden met de bestemming van de mens?
Wie heeft er nog tijd? Vertrouw op je gevoel bij de keuzes die je maakt. Stress komt niet alleen van buitenaf, maar vooral van binnenuit. De methode Tijdsurfen bestaat uit zeven 'natuurlijke aanwijzingen'. Je leert hoe je op je gevoel kunt vertrouwen bij de keuze van wat je gaat doen. Je doet daardoor de dingen niet alleen geïnspireerd, maar ook heel effectief. Je gaat een ongedwongen vorm van aandacht ervaren bij alles wat je doet. Maar bovenal ontstaat er een innerlijke rust die je telkens opnieuw laat voelen: ik heb de tijd.
* De beschrijvingen zijn grotendeels afkomstig van www.bol.com
PS: Een aantal van deze boeken heb ik persoonlijk (nog) niet gelezen, maar lijken me een interessante aanvulling op de Ruimtewijzer.
Kijk voor meer inspirerende boekentips op de pagina Boeiende Boeken!