Deze noodkreet kwam ik tegen op internet en ik denk dat hij velen uit het hart gegrepen is. Ik voelde me natuurlijk direct aangesproken en ben daarom dit bericht gaan schrijven.
Waar begin je mee, als je met zo'n probleem zit? Wat is de allereerste vraag die je jezelf moet stellen? Waar is er nog plek? Waar gebruik je ze? Nee!!
De allereerste vraag die je jezelf moet stellen is: waarom heb ik zovéél tassen? Je gaat eens heel kritisch, maar wel liefdevol en zonder 'zweepje' in de hand, kijken naar elke tas.
Bij elke tas vraag je je opnieuw af:
- Waarom héb ik jou (nog)?
- Wil ik jou écht wel houden?
- Ben je nog heel en mooi?
- Zou het erg zijn als ik jou niet (meer) had?
- Ben je echt nuttig en dus onmisbaar voor mij?
- Maak je me echt blij?
- Zou een ander niet meer geholpen zijn met jou?
- Zou ik de ruimte die jij inneemt niet liever voor iets anders gebruiken?
Alleen als daar ondubbelzinnig uit blijkt dat deze tas écht een plek in je huis verdient, mag hij blijven. Nadat je op deze manier alle tassen uit je huis verzameld, bekeken en beoordeeld hebt, ga je eerst alle tassen die weg mogen naar hun nieuwe bestemming brengen.
Plastic tasjes kun je vaak heel goed kwijt bij de kringloopwinkel, waar mensen vaak zonder tas heen gaan en dan blij zijn met jouw nog goede plastic tasjes. Stop alle plastic tasjes in de grootste ervan en breng ze weg.
Zijn ze plakkerig, erg lelijk of stuk? Alleen dan mogen ze in de vuilnisbak.
Alle andere tassen die nog goed zijn kun je
-
weggeven aan vrienden of bekenden (maar alleen als je die ook op korte termijn ziet!)
-
ook naar de kringloopwinkel brengen of
- te koop zetten op internet (www.marktplaats.nl)
Zo, dat geeft ruimte!
Nu kun je bezig gaan met de 'blijverds'.
Daarvoor ga je eerst sorteren, oftewel op soort ordenen. Plastic tasjes bij elkaar, handtassen bij elkaar, fietstassen, boodschappentassen, mooie cadeautasjes, lappen tasjes, reistassen enz.
Daarna kies je een plek die logisch is in verband met het gebruik: ver weg als je ze zelden gebruikt, dichtbij als je ze vaak gebruikt. Soortgenoten samen in een mand(-je), doosje of doos waar je goed bij kunt.
Zonder deksel, want een deksel werpt een extra hindernis op voor het snel opruimen. Gebruik dat alleen voor spullen die je minder vaak nodig hebt.
Ophangen kan ook een optie zijn, als je er de ruimte voor hebt. Bijvoorbeeld aan de binnenkant van een kastdeur. Hang nooit veel tassen over elkaar. Dat werkt echt niet!
Ga nooit proppen, zoek net zo lang tot alles goed past. Dan heb je de meeste kans dat het lang ordelijk blijft! Beschouw het als een spel, als een puzzel en stop pas als het echt goed past.
Etiketteer de doos, de plank of het bakje! Oók als je wel wéét wat er in zit. De ervaring leert dat etiketteren echt helpt om het netjes te houden. Dan weten niet ingewijden ook waar de spullen zijn of horen.
Besteed er zorg en aandacht aan, zodat je er met plezier en voldoening naar kijkt en blij bent met het resultaat.
Blij met deze informatie om goed en effectief op te ruimen?
Behoefte aan meer? Kijk bij Diensten van Bureau voor Ruimte.
Veel plezier met opruimen!
Jalada
PS. Schrijf jij hieronder eens wat je hier van vindt? En hoe jij je tassen hebt geordend? (of niet!)